Khamis, 24 Januari 2019

Kenapa bukan collector salah faham tentang hobi ini

Bukan collector duit lama dimana-mana negara sekalipun mempunyai tanggapan yang lebih kurang sama tentang hobi mengumpul duit lama. Berikut kami senaraikan salah faham yang biasanya ditimbulkan oleh bukan collector tentang hobi ini.

mengumpul duit lama

Jika anda bukan collector cuba belajar dan memahami hobi ini, pastinya kes-kes scam duit lama di Media Sosial dapat dikurangkan. 😊

Hobi mengumpul duit lama ini nampak mudah tetapi jika tiada ilmu anda mungkin mengalami kerugian dikemudian hari.


Kenapa bukan collector salah faham tentang hobi mengumpul duit lama:

1. Malas membaca mencari ilmu
Sebab utama salah faham dikalangan bukan collector mengenai hobi ini biasanya terjadi kerana sifat malas membaca. Menjadi suatu trend atau tabiat buruk pembaca dari Media Sosial sekarang ini, mereka hanya membaca tajuk dan memberikan pendapat hanya berdasarkan tajuk yang mereka baca.


2. Cerita palsu duit lama yang dibaca di Internet.
Cerita mengenai duit lama berharga tinggi adalah antara cerita yang mudah untuk ditularkan. Oleh sebab itu, banyak blog serta Facebook pages yang ditulis oleh bukan collector amat gemar menulis cerita palsu mengenai harga duit lama. Bukan collector lebih percaya kepada cerita yang di viralkan kerana ianya memberi harapan kepada mereka untuk membuat keuntungan tinggi.


3. Mempunyai anggapan yang salah
Kebanyakkan bukan collector mempunyai tafsiran/anggapan/andaian mereka sendiri mengenai hobi mengumpul duit lama antaranya beranggap setiap duit syiling boleh dijual pada harga yang tinggi dan pengumpul duit lama tak kisah tentang harga duit syiling, letaklah harga berapa sekalipun, jika nasib baik pasti ada pembeli duit lama yang akan beli. 😁

Rasa macam pengumpul duit lama ni bodoh sangat lak. 😂

Kami telah tulis mengenainya sebelum ini; 7 anggapan salah bukan collector kepada hobi mengumpul duit lama.


4. Kawan-kawan yang memberi ilmu yang salah
Apabila bercerita tentang duit lama, pasti ada kawan-kawan yang akan memberikan nasihat percuma kepada rakan-rakan bukan collector. Kalau yang bagi nasihat tu seorang collector takpelah tapi kalau yang bagi nasihat tu dia sendiri pun tak pernah simpan duit lama? 😓


5. Peranan surat khabar yang suka berkongsi Berita sensasi
Pada masa sekarang, suratkhabar fizikal bukanlah menjadi pilihan kebanyakkan pembaca Malaysia, boleh lihat jumlah edaran kesemua suratkhabar yang sudah mula jatuh merudum. Berita sensasi yang suka dikongsi mengenai duit lama berharga tinggi, memberi tanggapan berita tersebut betul. Ayat temuramah yang pasti ada didalam berita-berita seperti itu, "ada yang menawarkan harga berjuta ringgit tapi saya tak jual". Sedangkan collector duit lama pun kalau ada orang nak beli syilingnya pada harga berjuta ringgit sanggup nak jual. 😅


6. Takut ditipu oleh pengumpul duit lama
Kebanyakkan daripada bukan collector tidak mahu percaya duit syiling yang mereka ada berharga murah kerana takut ditipu oleh pengumpul duit lama. Itulah sebabnya apabila pengumpul duit lama memberitahu syiling 50 sen 1967 dan 1968 terbelah mereka hanya berharga RM3, itu pun jika ada yang nak beli, ramai yang tidak percaya.


7. Di kebanyakkan laman web, duit lama dijual pada harga tinggi
Lazada, Mudah, Shoppe, Facebook dan banyak lagi laman web e-dagang, duit lama dijual pada harga yang tinggi. Bukan collector melihat harga yang dijual itu bermaksud itulah harga pasaran duit lama untuk syiling yang mereka ada. Mereka tak tahu yang jual pada harga tinggi berpuluh ribu tu sebenarnya bukan collector macam mereka juga. 😒Kesimpulannya, nak faham mengenai hobi mengumpul duit lama ni, belajarlah membaca mencari ilmu. 

Tak nak baca blog kami, ada banyak buku-buku numismatik yang diterbitkan oleh rakan-rakan numismatik. Pergi cari buku-buku tersebut dikedai-kedai numismatik berdekatan anda.

Tak nak baca blog kami, boleh baca blog-blog rakan numismatik lain yang banyak berkongsi ilmu mengenai hobi ini. 

Tapi kalau nak baca juga, kami ada tulis artikel sebelum ini untuk bukan collector belajar mengenai hobi mengumpul duit lama ini; Apa yang anda perlu tahu mengenai koleksi duit lama.

Rakan-rakan collector ada yang nak tambah? Sila komen di Facebook pages Malaysiacoin.