50 sen 1988 extra dot

Saya hampir terlupa untuk menerbitkan artikel ini. Mungkin kerana 50 sen 1988 extra dot adalah yang paling mudah untuk ditemui di dalam siri extra dot duit syiling Malaysia. namun, untuk menemuinya pada kondisi Brilliant Uncirculated adalah agak sukar sedikit dan harganya boleh mencecah sehingga RM120 sekeping. Untuk senarai penuh harga duit 50 sen Malaysia anda boleh membaca post ini; Harga duit syiling 50 sen mengikut tahun. Dot yang ada pada syiling ini juga agak besar dan tidak sukar untuk melihatnya. Pada kebiasaannya ada dua dot, satu berdekatan dengan bangunan parlimen dan satu lagi adalah dot besar di atas bangunan Parlimen.

50 sen

Ini adalah siri extra dot duit syiling Malaysia yang terakhir. Walau bagaimanapun, siri ini adalah menurut buku Steven Tan. Ada banyak lagi syiling extra dot diluar sana yang tidak di muatkan di dalam buku beliau. Mungkin kerana extra dot yang ditemui tidak mempunyai kuantiti yang banyak atau kualiti cetakan yang semakin kurang pada siri bunga raya dan seterusnya. Jadi jangan lupa untuk memeriksa duit syiling 50 sen 1988 anda, mana tahu ada extra dot. Boleh cuba menjualnya menurut kaedah yang saya telah kongsikan disini; Cara mudah nak jual duit lama.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini.


4 comments:

 1. Mak Lagenda said...:

  Agak2nya la kan, dot tu sengaja dibuat or hnya kesilapan manusia shj eyh?

 1. tehr said...:

  tiada dalam koliksi aku, bro

  aku sekadar tambah pengetahuan je
  mana tahu ada yang bertanya nanti

 1. Malaysia coin said...:

  Mak lagenda.
  yang ini kesilapan dari kilang matawang. Kalau yang dibuat itu palsu dan hanya ada nilai muka pada kolektor.

 1. T said...:

  saya mempunyai satu syiling 50 sen 1988 yang ada 3 extra dot. Dimaklumkan bahawa yang dengan 3 extra dot itu memang rare, betul ke?

  tq

 
Malaysian Coin © 2011 | Designed by Chica Blogger.