Cara mudah nak jual duit lama

Saya telah membuat infografik untuk post ini bagi memudahkan anda faham tentang cara-cara menjual duit lama anda. Anda boleh memuat turun infografik tersebut di laman Facebook saya; Infografik: Panduan Menjual Duit Lama.

Anda dibenarkan untuk berkongsi infografik ini dengan syarat tidak mengubah sebarang rekabentuk dan maklumat yang saya sertakan. Jika boleh, tolong kongsikan link post/blog ini di post/entri yang anda buat.

Ramai yang bertanya macamana cara mudah nak jual duit lama. Ada di antara mereka yang bertanya itu mempunyai banyak duit syiling lama Malaysia yang ingin dijual kerana sudah lama menyimpannya atau baru sahaja dapat daripada saudara-mara dan rakan-rakan. Jika anda rajin mencari duit lama, ianya juga boleh menjadi satu bisnes yang menguntungkan. Jika anda tahu duit syiling lama yang manakah yang dicari oleh para pengumpul duit syiling lama. Saya akan menceritakan mengenai hal duit 'Rare" yang dicari oleh kolektor kemudian. Untuk entri ini, saya akan kongsikan kepada anda cara mudah untuk menjual koleksi duit syiling lama anda.

jual duit lama


duit lama

Apa yang anda perlu lakukan sebelum menjual duit lama?
Anda perlu cuba mencari harga duit lama tersebut terlebih dahulu sebelum anda ingin menjualnya. Jika tidak, anda mungkin akan meletakkan harga tidak masuk akal atau harga yang terlalu murah daripada harga pasaran. Anda boleh mencari harga syiling tersebut secara online. Saya ada menyenaraikan harga duit syiling lama di blog ini sebagai panduan kepada anda semua. Namun, anda perlu tunggu untuk sesetengah entri yang masih belum siap. Jika anda tidak dapat menunggu, sila cari dan beli buku daripada Steven Tan ataupun KN Boon sebagai rujukan anda. Jika anda betul-betul ingin serius didalam bisnes jual beli duit lama atau mengumpul duit lama, buku-buku tersebut adalah benda yang wajib anda beli terlebih dahulu sebelum mula membeli koleksi anda.

Jika anda telah menemui harga yang sesuai, untuk jualan secara online, pastikan anda mengambil gambar yang jelas dan terang untuk kedua-dua belah muka syiling anda. Jangan sesekali gunakan gambar yang kabur didalam jual beli duit syiling anda kerana bagi kolektor permukaan duit syiling juga memainkan peranan untuk menentukan harganya. Anda pasti pernah mendengar berkenaan kondisi duit syiling Very Fine (VF) atau Uncirculated (UNC) bukan? Kolektor perlu mempastikan kondisi duit syiling tersebut sebelum membuat keputusan untuk membeli duit syiling anda. Jika anda tidak tahu menilai dan mengred duit syiling anda sekalipun, gambar syiling yang jelas akan membantu mereka membuat keputusan.

Menjualnya secara online.
Pada ketika ini, ada pelbagai pilihan untuk menjual duit syiling lama secara online. Trend terbaru pada ketika ini adalah menjualnya di Facebook group. Rasanya hampir semua orang ada sekurang-kurangnya satu akaun Facebook bukan? Ada banyak kumpulan Facebook group yang agak aktif pada ketika ini, anda boleh membacanya disini; Facebook group yang wajib anda sertai. Sebaik-baiknya, baca dahulu peraturan di dalam group-group tersebut sebelum anda mula menjual koleksi anda. Kolektor baru perlu mendaftar dengan mereka terlebih dahulu sebelum dibenarkan untuk mula menjual duit lama.

Satu lagi pilihan yang rasanya semua orang tahu ialah menjualnya di mudah.my. Jika anda mempunyai banyak duit syiling lama untuk dijual, saya sarankan anda untuk mendaftar sebagai ahli PRO Niaga, pendaftaran adalah percuma. Agak mudah untuk anda menjual banyak item berbanding menjualnya secara one off. Pastikan tajuk untuk duit syiling tersebut adalah betul sebelum anda menerbitkan iklan anda. Satu lagi perkara yang paling penting adalah pastikan anda tidak termasuk didalam golongan mereka yang menjual duit syiling pada harga yang tidak masuk akal, periksa dahulu harga terbaik untuk duit syiling anda sebelum anda menerbitkan iklan anda.

Mungkin kepada anda yang ingin serius menjalankan bisnes jual beli  duit lama, eBay.com.my adalah satu pilihan yang terbaik. Ini kerana mereka mempunyai sistem rating kepada penjualnya. Apabila anda sudah mendapat rating yang tinggi, pembeli akan lebih mudah untuk mempercayai anda. Anda juga mungkin akan mendapat pembeli dari luar negara.

Menjualnya kepada rakan-rakan kolektor
Anda perlu membina network/rangkaian rakan-rakan kolektor jika anda ingin menjual melalui rakan-rakan sahaja. Mungkin cara yang terbaik pada ketika ini adalah melalui Facebook dan juga forum selain secara offline. Di Facebook, anda boleh melihat rakan-rakan yang mempunyai hobi yang sama dengan anda dengan mudah. Di dalam forum, biasanya ada ruangan hobi, turut serta didalam ruangan itu dan pastikan anda aktif kerana rakan yang lain mudah mengenali anda jika anda aktif didalam forum. Untuk rangkaian offline pula, anda mungkin perlu bertanya kepada rakan-rakan tentang hobi mereka, mana tahu rakan satu opis anda adalah pengumpul duit lama. Namun, apabila anda menjual kepada rakan-rakan, harga jualan juga adalah harga rakan-rakan, harganya perlu murah sedikit untuk menarik rakan-rakan membelinya.

Menjualnya melalui persatuan Numismatik
Pada ketika ini, hanya ada satu persatuan Numismatik yang aktif di Malaysia iaitu Malaysia Numismatic Society atau MNS. Anda boleh turut serta menjadi ahli mereka dan mungkin turut serta didalam jualan lelongan mereka yang di adakan setiap 3 bulan sekali. Jika anda ingin turut serta didalam lelongan mereka, sebaiknya anda hanya menjual syiling yang berkualiti tinggi jika anda ingin mendapat harga yang terbaik. Sebagai contoh, duit syiling 1 sen 1976 tembaga yang dijual melalui lelongan di MNS akan mendapat pembeli dengan mudah berbanding anda menjualnya sendiri. Perlu di ingat, anda akan dikenakan fee sebanyak 5% daripada harga jualan untuk setiap item anda.

Menjualnya kepada penjual duit lama
Salah satu cara yang mudah dan cepat untuk menjual duit lama dalah dengan menjualnya dengan penjual duit lama berdekatan anda. Anda boleh melihat senarai penjual duit lama yang saya terbitkan di blog ini. namun, perlu di ingat, apabila anda menjual kepada mereka, anda hanya akan mendapat harga kurang daripada 50% daripada harga pasaran. Selain itu, tidak semua duit syiling diterima oleh mereka. Jika anda hanya mempunyai duit syiling luar negara, ada kemungkinan besar mereka tidak akan menerimanya. Begitu juga dengan syiling anda yang kotor atau kondisi yang teruk, jika ianya duit biasa, mereka juga tidak akan membelinya. Ini sebagai pilihan terakhir kepada mereka yang malas atau tidak tahu macamana untuk menjual dengan cara yang lain.

Saya harap anda faham dengan apa yang ingin saya sampaikan. Sebarang pertanyaan adalah dialu-alukan. Cuma pastikan anda tidak memberi komen untuk mengiklankan jualan duit syiling anda. 

Terima kasih kerana membaca entri ini.

14 comments:

  1. Encik Anif said...:

    Panjang lebar & lengkap penerangannya :D

    Bagus buat beginner untuk tahu apa yang perlu mereka lakukan untuk maju selangkah lagi.

  1. DLSLPhotography said...:

    Kawe ada banyak ehhh di rumah. Tapi sayang gak nak jual.. Tapi bookmark dulu lah entri ni.. Mana tahu lain masa, tukar pikiran lak.

  1. lewisdotmy said...:

    info yang bagus, memang sukar nak jual kalau tak tahu caranya

  1. KiD said...:

    Aku jual singgit ali abul dulu kat KN Boon.. 1.5K aje.. plus duit kapal layar rm450.. HEHEHEHE

  1. Muaz Faris said...:

    banyak info tu.. tq for the info psl jual duit lama.

  1. puteri kasih said...:

    dulu puteri rajin kumpul duit syiling lama..tapi sayang nak jual :)

  1. lepakk.com said...:

    Nak jual boleh...tp jgn pulak jual kepada sebarangan org..nanti diorg gunakan untuk perbuatan syirik pulak

  1. Mak Lagenda said...:

    Rakan sekerja mak pun ada yg gemar mengumpul duit2 lama tp kalo x salah,dia lbh cenderung kpd wang kertas. Syiling nih mak tatau la dia kumpul ke tak

  1. Naziman said...:

    Info yang bagus. Dulu kami jual di mudah.my ja. Sebab tak kenal mana collector. Lagipun kami tak tahu berapa nak letak harga bagi syiling tu. Tak sangka pula banyak cara nak jual duit syiling lama ni.

  1. bella said...:

    tapi kalau syiling tu cuma ade tulisan cina mcm mne plak???

  1. marina said...:

    Salam...wah best baca artikel dari blog ni...penuh informasi...saya baru saja berminat dengan duit duit lama ni...thanks a lot

  1. sariah kalit said...:

    Salam. Saya memang meminati menyimpan wang lama dan pelik. Tapi saya tak tahu menilainya. Sekarang saya gembira kerana ada tempat untuk membuat rujukan. Cuma nak baca berulang kali dan teliti agar benar-benar faham...

  1. Ainel Chot said...:

    saya banyak menyimpan duit siling lama termasuk coin china arab indonisia thailand nak jual tak tahu tempatnya dan bila terbaca atikal dlm blog ni baru lah dpt info tapi bnyak lagi nk kena fhm tntang nilai sebuah harga siling lama ni.

 
Malaysian Coin © 2011 | Designed by Chica Blogger.